fredag 12 februari 2016

Chilin har tittat fram



Vi sådde chili i januari och nu börjar de verkligen titta fram. Fyra sorter ser vi fram emot:

  • Suave Red - ska vara lite mildare men med aromen som Habanero
  • Dorset Naga - stark och med mycket smak, riktigt god chili
  • Hot Tomato - mildare variant, som små tomater som är lätta att använda eller lägga in
  • Trinidad Moruga Scorpion - en av världens starkaste, inte testat

Tiden till grodd har varierat från 1-3 veckor och fortfarande tittar nya skott upp. Jag använde såjord och en gammal äggkartong som ställts in i ett miniväxthus från Ikea. Vattnar underifrån och sprayar uppifrån. Växthuset är placerat i söderläge på en fönsterbänk med ett rejält element under. Omskolning blir nog om 2-3 veckor.

Man ska ha respekt för hettan i chili. Sonen var med och sådde och plötsligt sa han "Pappa, jorden är stark! Jag vill ha vatten.". Han hade såklart smakat på jorden som han hade på fingrarna, samma fingrar som pillat ner chilifrön... Det gick bra. Själv har jag fått Habanero i kontaktlinserna två gånger och det slår nog det mesta. 

Dessutom så har vi två kämpande treåriga plantor av röd Habanero. De är väl egentligen för gamla men med lite ny jord, gödsel och belysning så har de fått fullständigt fnatt - de växer och blommar. Vi fick en fin skörd första året från dessa utan att ha riktigt växthus men ifjol var det enbart överlevnad som gällde. De förtjänar minst en säsong till i ett riktigt växthus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar